Een binnenschipcertificaat is vereist voor de vaartuigen die onder de toepassing van de Europese richtlijn (EU)2016/1629 tot vaststelling van de technische voorschriften waaraan binnenschepen moeten voldoen, of onder de toepassing van het Reglement van Onderzoek voor Schepen op de Rijn (ROSR) vallen. Het certificaat wordt afgegeven voor de overeenkomstige zones waarin wordt gevaren (R, 4, 3, 2 of 1) ende technische voorschriften die erop van toepassing zijn. Voor zones 2 en 1 kan het desbetreffende land bijkomende eisen opleggen. Indien u dus in dergelijke zones wenst te varen, moet u een aanvullend binnenschipcertificaat aanvragen.
Technische voorschriften
Tot 29 december 2008 waren er voor de Europese waterwegen, uitgezonderd de Rijn, enkel voorschriften voor vrachtvervoer en voor sleep- en duwvaart. Vanaf 30 december 2008 zijn er (nieuwe) technische voorschriften die ook van toepassing zijn op passagiersschepen, drijvende werktuigen en alle vaartuigen vanaf 20 meter of waarvan Lengte x Breedte x Maximale diepgang > 100m³. Nieuw gebouwde vaartuigen moeten dus hieraan voldoen. Voor bestaande vaartuigen zijn er overgangsmaatregelen.
De beide wetgevingskaders (EU-richtlijn en ROSR) verwijzen sinds 7 oktober 2018 naar een geharmoniseerde standaard ES-TRIN (Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen) die de technische bepalingen voor de binnenvaartuigen bevat.
Technisch onderzoek
Na een technisch onderzoek wordt het uniebinnenschipcertificaat of een certificaat van onderzoek afgegeven. Schepen in bezit van een certificaat van onderzoek (voor de Rijnvaart) dienen geen uniebinnenschipcertificaat te bezitten om te varen in de zones 4 en 3, tenzij ze bijvoorbeeld een afwijking willen van de voorwaarden die in het certificaat vermeld worden (bv. kleiner vrijboord), maar waarmee ze wel nog voldoen aan de Euroepese richtlijn in een bepaalde zone. Deze afwijking wordt vermeld in een aanvullend uniebinnenschipcertificaat.
Vaartuigen die de Rijn willen bevaren moeten in bezit zijn van ofwel een certificaat van onderzoek ofwel een uniebinnenschipcertificaat voor de zones 4 en 3, en de Rijn.
Voorwaarden
Het deelonderzoek in verband met het casco wordt aangetoond door een klasseringbewijs, afgegeven door een classificatiemaatschappij:
• DNV-GL, Atlantic House Noorderlaan 147, 2030 Antwerpen, tel. +32 3 206 65 10;
• Lloyd’s Register of Shipping, Jan Van Gentstraat 7, bus 202, 2000 Antwerpen, tel. +32 3 212 16 40;
• Bureau Veritas, Mechelsesteenweg 128/136 te 2018 Antwerpen, tel. +32 3 247 94 00;
• RINA Belgium BVBA (enkel voor uniebinnenschipcertificaten), Uitbreidingstraat 84, 3rd Floor, 2600 Berchem, tel. +31 10 414 74 44
Het schip moet nog worden onderzocht op de verdere overeenstemming met de geldende reglementering. Daartoe kunnen de erkende classificatiebureaus het volledige onderzoek uitvoeren en een verklaring conform het artikel 1.12 van het ROSR of artikel 20, tweede lid van de Europese richtlijn.
Aanvraag
U kunt het certificaat aanvragen bij het binnenvaartloket te Evergem.
Het binnenvaartloket te Evergem staat ook in voor:
- aanvragen voor meting;
- de opmaak van het certificaat van onderzoek, uniebinnenvaartcertificaat, certificaat van goedkeuring en de verklaring inzake minimumbemanning;
- wijzigingen in meetbrieven die geen onderzoek aan boord vereisen, Kan zowel in Schoten als in Evergem. Dit kan enkel op afspraak;
- de afgifte van het Uniek Europese scheepsidentificatienummer (ENI).
- Opgelet: dien uw aanvraag tijdig in. Er kan een wachttijd van meerdere weken zijn.
Bij nieuwbouw of verbouwing van de romp, gelieve uw aanvraag te doen aan de hand van een formulier.
Retributies
Zoveel mogelijk onderzoeken aan boord worden op dezelfde dag uitgevoerd, zodat het schip minder vaak zal moeten stilliggen. De retributies worden volgens de onderstaande principes op éénvormige wijze geïnd.
Algemene principes:
- de afgifte van certificaten of afschriften ervan wordt volledig losgekoppeld van de uitvoering van de nodige onderzoeken;
- er wordt geen apart tarief voor verplaatsing voorzien. De verplaatsing is forfaitair inbegrepen bij een basisonderzoek aan boord (maximaal één per dag);
- alle mogelijke onderzoeken worden expliciet vermeld op het prestatieblad dat aan boord wordt ingevuld.
De huidige tarieven vindt u hier terug.
Formulier
Onderzoek Binnenvaartuig: nieuw vaartuig, verbouwing of wijzigen type
Publicatie
Technische voorschriften voor Binnenvaartuigen
Wetgeving
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen van 5 oktober 2018.
FAQ
Overgangsbepalingen op een vaartuig met een vervallen binnenschipcertificaat voor Rijnschepen:
- Huidige regelgeving: Aanvankelijk werd Richtlijn 2006/87/EG door de Europese Commissie zodanig geïnterpreteerd dat, om gebruik te mogen maken van de overgangsbepalingen voor zone R, een verlopen certificaat als verloren moest worden beschouwd en het vaartuig moest worden gekeurd als ware het een nieuw vaartuig. Ook de recentste versie van het ES-TRIN (2025) vereist expliciet een geldig Certificaat van Onderzoek voor Rijnschepen om gebruik te kunnen maken van overgangsbepalingen.
- Herziene interpretatie: Recentelijk is de Europese Commissie teruggekomen op bovenstaande interpretatie. Op basis van de herziene interpretatie van Richtlijn 2016/1629 werd beslist dat voor het toepassen van overgangsbepalingengeen onderscheid mag worden gemaakt tussen een vaartuig met een ononderbroken geldig certificaat en een vaartuig dat niet van een dergelijk certificaat is voorzien.
- Toepassen van de herziene interpretatie: De aanpassing van het ES-TRIN op basis van deze herinterpretatie zal gebeuren in versie 2027, die op 1 januari 2028 van kracht wordt. De herinterpretatie werd opgenomen in ESTRINfaq op de website van CESNI ESTRIN-FAQ. De Commissie van Deskundigen volgt deze nieuwe interpretatie en zal deze vanaf heden toepassen.
- Oplossing voor vaartuigen die benadeeld zijn door de originele interpretatie: Vaartuigen die eerder beschikten over een Certificaat van Onderzoek en het vaargebied Rijn hebben verlaten overeenkomstig de eerdere regelgeving door over te stappen naar een Uniebinnenvaartcertificaat zonder Rijn, krijgen de mogelijkheid om opnieuw een certificaat aan te vragen voor zone R. De enige voorwaarde hierbij is dat aangetoond moet worden dat alle verlopen overgangsmaatregelen voor het vaargebied Rijn op het moment van de laatste certificaatvernieuwing gerespecteerd worden.
- Praktische regeling om opnieuw een Rijncertificaat te bekomen: Wanneer een vaartuig opnieuw in aanmerking wil komen voor een certificaat met zone R, moet de eigenaar het eerder afgegeven Rijncertificaat kunnen voorleggen. Daarnaast wordt er een onderzoek aan boord uitgevoerd door de Commissie van Deskundigen om na te gaan of het vaartuig voldoet aan alle technische voorschriften voor Rijnschepen, inclusief de overgangsbepalingen die op de datum van het laatste onderzoek (= datum van het voorgaande onderzoek ter verlenging van het UBC) zijn vervallen. Indien het vaartuig aan deze voorschriften voldoet, wordt een nieuw Rijncertificaat opgesteld. In rubriek 9 van dit certificaat wordt het laatst geldige Rijncertificaat vermeld. In rubriek 52 wordt verwezen naar alle andere certificaten (zonder zone R) die tussen het vorige en het nieuwe Rijncertificaat zijn afgegeven en de vermelding dat het vaartuig voldoet aan de verlopen overgangsmaatregelen op datum xx/xx/xxxx (datum van het voorgaande onderzoek ter verlenging van het voorgaande UBC).
Voorwaarden administratieve verlenging:
- Bij wijze van uitzondering kan de Commissie van deskundigen op een met redenen omkleed verzoek van de eigenaar of zijn vertegenwoordiger de geldigheidsduur van het certificaat van onderzoek zonder periodiek onderzoek met ten hoogste 6 maanden (UBC-R) of één jaar (CvO of UBC+R) verlengen. Deze verlenging wordt schriftelijk gegeven en moet zich aan boord van het vaartuig bevinden. Volgende voorwaarden zijn van toepassing:1.Voorgaand onderzoek moet uitgevoerd zijn door de Commissie van Deskundigen te Antwerpen of binnenvaartcertificaat uitgegeven/verlengd door de Commissie van Deskundigen te Antwerpen. 2. Voorleggen van een geldig (voorlopig) casco certificaat door een Belgisch of Europees erkende classificatiemaatschappij waaruit blijkt dat het vaartuig voldoet aan hoofdstuk 3 van het vigerende ES-TRIN.
Lees meer...