Aankoop abonnement passagiersvaart

Om te varen op de waterwegen dient een passagiersvaartuig te beschikken over een abonnement. Meer informatie over de reglementering en tarieven kan je hier terugvinden. Dit abonnement dien je zelf aan te kopen via deze website. Hiervoor dienen volgende stappen ondernomen te worden:

Aanmaak account

Je dient te beschikken over een account op VisuRIS.be met het profiel "schipper". De procedure om een account aan te maken staat hier beschreven. Hou alvast je BTW of ondernemingsnummer
bij de hand. Dit heb je immers nodig voor het ingeven van de facturatiegegevens (BTW en ondernemingsnummer ingeven zonder puntjes). Je zal je registratie vervolgens per mail moeten bevestigen.

Om zo vlot mogelijk je abonnement aan te kopen is het wel aangeraden om de stap voor de registratie van je vaartuig over te slaan bij het aanmaken van een account. 

Indien je reeds over een account beschikt dien je mogelijks de gegevens van je organisatie nog aan te vullen voor een correcte facturatie. Ga hiervoor naar "mijn RIS" en vervolgens "Mijn organisatie".

 

Registratie van het vaartuig

 

Via "mijn RIS" en "mijn Schepen" kan je één of meerdere vaartuigen te registeren en koppelen aan je account/organisatie. Dit gebeurt door het ingeven van een registratienummer en de naam van het vaartuig. Om een abonnement te kunnen kopen dient het vaartuig als beroepsvaart geregistreerd te zijn.

Vervolgens zal een medewerker van De Vlaamse Waterweg nv deze aanvraag nakijken en bevestigen. Je zal een email ontvangen wanneer dit gebeurd is.

Indien de gegevens van je schip nog niet bekend zijn in VisuRIS, zal er gevraagd worden om de volledige set van informatie in te voeren.

Deze stap dient maar één keer te gebeuren. Eens je een account hebt en het vaartuig aan je account is gekoppeld is het niet meer nodig deze stap te doorlopen en kan je gewoon je abonnement aankopen.

 

 

Aankoop van het abonnement

Om je abonnent aan te kopen dien je aan te melden op VisuRIS - Mijn schepen, Daar vind je het overzicht van de schepen die aan je account gekoppeld zijn. 

Via de knop "aankoop vergunning passagiersvaart" kom je op de pagina waar je een aankoop van je abonnement kan vervolledigen. 

De gegevens van het vaartuig zijn reeds ingevuld en je dient enkel aan te geven voor welke periode je een vergunning wenst aan te kopen.

 

 

 

Het is ook mogelijk om de startdatum van de vergunning aan te passen (enkel voor een seizoen zijn deze vastgelegd). Indien je reeds gevaren hebt zonder abonnement zal je de vraag krijgen om deze reis te regulariseren, in dat geval is het ook mogelijk om de startdatum in het verleden te leggen.

 

Nadat je de juiste periode gekozen hebt zal je doorverwezen worden naar de winkelwagen. Daar kan je vervolgens je bestelling afronden en elektronisch betalen. Het is mogelijk om online te betalen of via overschrijving. Indien je voor dit laatste kiest is het uitermate belangrijk de betaalinstructies te volgen zoals aangegeven. Hou er wel rekening mee dat het abonnement pas geldig is wanneer het geld ontvangen is door De Vlaamse Waterweg nv (via de betaalprovider). In het geval van een betaling via overschrijving kan de ontvangst enkele dagen duren.

Je zal per mail een bevestiging krijgen van je abonnement (na ontvangst van je betaling) en het is tevens mogelijk om een exemplaar te downloaden. De factuur voor dit abonnement zal u enkele dagen later ontvangen via het opgegeven emailadres.

Naast het abonnement heb je voor iedere reis ook een vaarvergunning nodig. Deze kan je verkrijgen via het ontvangstkantoor of op basis van een elektronische melding.

Lees meer...