Dit kanaal verbind sinds 1753 Leuven met de Dijle, tien jaar na de opening, begon de scheepvaart goed te lopen en zou de trafiek blijven groeien tot na de Eerste Wereldoorlog, toen die verschillende decennia gestaag afnam.  Gerichte investeringen vanaf 1996 zorgden echter voor een duidelijke kentering: op heden passeren jaarlijks zo'n 250.000 ton goederen langs het kanaal en neemt het bovendien een rol op in de regionale ontwikkeling en innovatieve projecten, bijvoorbeeld inzake afstandbediening en het vervoer van containers, afval en bouwmaterialen per binnenschip. 

Read more...

Toegelaten afmetingen:

 

Maximale lengte

Maximale breedte

Maximale diepgang

Vaarafstand van de oever

CEMT

Vak sluis Zennegat - sluis Kampenhout

51,70 m

7,55 m

2,30 m

6 m

II

Vak sluis Kampenhout - Leuven 51,55 m 6,70 m 2,30 m 6 m II

* De maximale afmetingen voor passage sluis Kampenhout (51,55 m op 6,7 m) geldt voor traditionele schepen (type Kempenaar) waarbij zowel de voor- als de    achtersteven zijn afgerond.  Voor rechthoekige vaartuigen of combinaties dient steeds vooraf met de Vlaamse Waterweg contact opgenomen worden zodat in detail kan worden bekeken of het vaartuig de sluis kan passeren. 

(Zie ook algemene voorwaarden)

Read more...

Vaarsnelheden:


Kmpunt

P

K  G

Volledige lengte

0.0 - 33.0 

12

10

6

Meer info over de categorieën en bijkomende informatie zie: www.visuris.be/vaarsnelheden

Read more...

Sluizen

Hieronder kan u een overzicht terugvinden van alle sluiscomplexen op deze waterweg. Voor meer informatie over de karakteristieken en de bedieningsuren van deze sluizen klikt u op het kunstwerk.

Voor de Zennegatsluis is er een uitgebreide dienstregeling beschikbaar die rekening houd met het getijde, deze kan je hier  (2023) - (2024) terugvinden.

Read more...

Bruggen

Hieronder kan u een overzicht terugvinden van alle bruggen op deze waterweg. Voor meer informatie over de karakteristieken van een brug klikt u op het kunstwerk. Read more...

Scheepvaartberichten

Nieuwsberichten

Er zijn momenteel geen nieuwsberichten van toepassing. Read more...